Een ding dat je misschien niet begreep over het stichten van een gezin, was hoe het je seksleven zou beïnvloeden. Ik vraag me soms af of het een van die ‘Fight Club’-dingen is waar je als ouder nooit over praat. In mijn ervaring kan het behoorlijk verwarrend en frustrerend zijn en je afvragen wat er is gebeurd.
Ik neem aan dat elk paar een andere ervaring heeft rond enkele of alle van de volgende thema’s:
Lichamelijk herstel – wat voor soort zwangerschap je ook hebt gehad of welke geboortemethode je ook hebt gehad, het vrouwelijk lichaam wordt enorm belast. Dit heeft hersteltijd nodig en er is een periode waarin seks gewoon niet gaat gebeuren.
Vermoeidheid – een nieuw kind kost veel tijd, energie en onderbroken nachten. Dit betekent dat jullie waarschijnlijk allebei moe zijn. Heel moe. In deze periode wordt seks veel minder een prioriteit en bedden zijn tenslotte ontworpen om te slapen!
Hormonale en fysieke veranderingen – de fysieke focus van het paar verandert van ontworpen zijn om baby’s te maken naar voor hen zorgen. Dit heeft zeker meer invloed op de moeder dan op de vader, van stemmingswisselingen tot borsten die hun nieuwe functie van voedselvoorziening beginnen te vervullen.
De praktijk neemt het over – vanaf de geboorte is er veel meer aandacht voor logistiek, planning en (voor de meeste paren) economie. Seks concurreert nu om kostbare tijd die moet worden besteed aan het naar school brengen van kinderen, het opvangen van de extra werkdruk in huis of het verminderen van ruimte en privacy.
Wenselijkheid – die onvermijdelijk verandert tussen jullie twee als je eenmaal een kind hebt. Lichamen veranderen van vorm, je wordt allebei ouder en zeker niet jonger. Deze veranderingen leiden niet noodzakelijkerwijs tot een vermindering van het verlangen naar elkaar, maar zullen waarschijnlijk toch een verandering zijn.
Als ik dit alles bij elkaar optel, zal ik een voorspelling doen.
Nadat u een gezin hebt gesticht, is de kans groot dat u als koppel aanzienlijk minder seks zult hebben.
Als u de uitzondering bent, kunt u hier stoppen (hoewel ik graag zou horen hoe het u is gelukt in het opmerkingengedeelte). Als dit op jou van toepassing is, zijn hier enkele ideeën die kunnen helpen:
1. Accepteer de verandering en omarm deze zoveel mogelijk
Vechten tegen onvermijdelijke verandering is een recept voor frustratie en stress. Doe wat je kunt om te accepteren dat je veranderende seksleven normaal is terwijl je aan een nieuw hoofdstuk in je leven begint. Als je het eenmaal kunt accepteren, kun je manieren vinden om vooruit te komen in plaats van vast te lopen in het herscheppen van ‘de goede oude tijd’. Concentreer u in plaats daarvan op het creëren van een seksleven dat werkt en zo bevredigend is als u maar kunt.
2. Creëer kansen in plaats van te wachten tot ze verschijnen
Breng je nieuwe organisatorische vaardigheden in om tijd en ruimte te vinden voor seks. Als je wacht op het juiste moment om spontaan te verschijnen, heb je misschien geluk. De kans is groter dat je teleurgesteld raakt. Wanneer is de beste tijd? Hoe regel je wat privacy? Tijd met elkaar reserveren – een date night, een romantisch weekendje weg? Als je buitenshuis werkt, neem dan samen een vrije dag of kom eerder naar huis. Het is misschien niet sexy om seks in te plannen, maar het is ook niet sexy om helemaal geen seks te hebben.
3. Vind andere manieren om je verlangen naar elkaar te tonen
Seks is niet de enige manier om fysieke intimiteit te hebben. Aaien, knuffelen, aanraken, zoenen. Vertel uw partner wat u aantrekkelijk en wenselijk vindt. Dans. Laat met je ogen zien hoe geil je je partner vindt. Wees creatief en ontdek nieuwe manieren waarop jullie allebei genieten van het uiten van seksualiteit.
4. Focus op kwaliteit, niet op kwantiteit
Als het op seks aankomt, kan veel seks van hoge kwaliteit het uiteindelijke doel zijn. Als je gewoon niet veel seks kunt hebben, concentreer je dan op de kwaliteit. Als je dan de kans en energie hebt, maak het dan zo bevredigend en verbindend als je kunt. Wat is seks van hoge kwaliteit voor jullie allemaal? Ontdek nieuwe manieren van vrijen die je dieper in elkaar brengen.
5. Praat erover
Praat en luister naar elkaar. Deel hoe je je relatie en je seksleven ervaart. Waar ben je blij mee? Waar zitten je frustraties? Wat kunt u doen om wijzigingen door te voeren? Seks is een zeer persoonlijk onderwerp voor elk paar – en een belangrijk onderwerp. Voor velen is het een onaangenaam onderwerp om erover te praten. En je hebt misschien niet gemerkt wanneer je het kon doen. Als dat niet langer waar is, moet u uw belemmeringen om erover te praten overwinnen.
Veel geluk!